EÉN STAP TERUG, TWEE VOORUIT

een-stap-twee-stappen

In ons vorige artikel zagen we dat de tweede groeifase (na start-up) alleen kans van slagen heeft wanneer zij steunt op een goedgebouwde fundering. Wat als de groei al in volle gang is en je alle ballen probeert hoog te houden? Ook dan loont het om even stil te staan en – indien nodig – de strategie aan te passen. Zo kom je uiteindelijk sneller bij je doel.

Druk, druk, druk

Wanneer een ondernemer de eerste groeifase achter de rug heeft, start een cruciale fase. Met steeds meer klanten die zich melden is het logisch om vooral met lopende zaken bezig te zijn en geen oog – want geen tijd – te hebben voor hetgeen nog komen gaat. Maar het loont om toch een kleine stap terug te nemen, de actuele situatie te beoordelen en daarna een weloverwogen volgende stap te zetten.

Uit de bocht

Wat als een ondernemer geen stap terug zou nemen en gewoon blijft doorrennen? Dan komt hij waarschijnlijk nooit aan bij de eindstreep. Zonder uitgestippelde route en goedgekozen hulp onderweg, zal hij snel uit de bocht vliegen of uitgeput in de berm belanden. En hij niet alleen; ook zijn werknemers zullen onder de druk bezwijken. Een gezonde groei vraagt om een goede planning. Zonder doordacht plan bestaat de kans dat een onderneming scheefgroeit of zelfs helemaal stopt met groeien.

Sneller bij je doel

Stel, een houthakker is druk bezig met het omhakken van een boom. Hij werkt zich in het zweet wanneer de boswachter hem vraagt of hij zijn botte bijl zal slijpen. ‘Geen denken aan, daar heb ik geen tijd voor,’ roept de rood aangelopen houthakker en hakt woest verder. Een gemiste kans, want zou hij wel de tijd nemen om zijn bijl te slijpen, dan zou de boom zó zijn omgehakt. Door kort stil te staan bij de huidige situatie en vervolgens zijn strategie aan te passen, komt hij uiteindelijk sneller bij zijn doel.

Goede fundering, sneller schakelen

Kijk daarom verder dan je neus lang is en wees voorbereid op een volgende stap. Met een groeifase in volle gang, is er geen tijd om uitgebreid stil te staan bij belangrijke keuzes. Het is daarom van belang dat een onderneming op een goede fundering rust. Alleen dan kan er op het juiste moment snel worden geschakeld.

Heb jij nog grip op jouw groei? Met onze proactieve benadering helpen wij jouw kwaliteit te bewaken. Neem gerust contact met ons op via info@growthfactory.nl of 020 8203605.

Geen reactie's

Geef een reactie